Na Heureke využívame personalizáciu a cielenú reklamu. Na základe vášho správania na Heureke personalizujeme jej obsah. Kliknutím na „Rozumiem“ alebo inam súhlasíte aj s využívaním cookies a odovzdaním údajov o správaní na webe pre zobrazenie cielenej reklamy na ďalších weboch. Personalizáciu a cielenú reklamu si môžete vypnúť v nastaveniach prehliadača. Viac


Poradňa Kávovary, espressá, čajníky

Ako si vybrať kávovar, espressovač alebo čajník?

 

Na trhu dnes nájdete široký výber kávovarov a čajovarov. Dosť zásadne sa líšia nielen typom nápoja, ktorý s ich pomocou pripravíte, ale aj kvalitou.


Vyberajte múdro, môže to byť láska na celý život.

 
 
 

Akého sprievodcu zvolíte do každého rána aj poobedia?

Volíte radšej intenzitu vône alebo poriadnu dávku kofeínu?


Podľa druhu pripravenej kávy sa kávovary delia na espressovače a kávovary na filtrovanú kávu, teda prekvapkávače. Nezabudnime na alternatívne prípravu kávy a výber čajovarov.

 
 
 

Espressovač

 
Kávovar na espresso preženie cez namletú kávu veľmi rýchlo horúcu vodu pod vysokým tlakom. Výsledná malá káva sa chváli jemnou penou, intenzívne vonia a má výraznú chuť.

Espressovač je správnou voľbou, ak máte v obľube kávové nápoje s penou (napr. Cappuccino).

 
Espressovače se delia na:
 
 
 

Kapsľový espressovač

Stačí vložiť kapsulu a stlačiť tlačidlo. Kávovar kapsulu z oboch strán prepichne a preženie ju horúcou vodu.

Niektoré modely majú zabudovanú aj trysku na mlieko. Kávovary bez peniča na mlieko vám však tiež umožnia dopriať si mliečny nápoj, a to vďaka špeciálnym kapsulám, ktoré obsahujú sušené alebo kondenzované mlieko

 
 
Výhody
 
+ jednoduchosť a rýchlosť
+ v kapsulách je vždy čerstvá káva vďaka vákuovému baleniu
+ kapsle aj pre ďalšie druhy nápojov (čaj, čokoláda)
 
 
Nevýhody
 
- môžete ovplyvniť iba množstvo vody v nápoji
- kupovanie kapsúl iba od výrobcu vášho espressovača
- často neekologické riešenie likvidácie odpadu
 
 
 

Automatický espressovač

Urobí všetko za vás. Kávu najprv namelie a sparí ju pod tlakom podľa vašej voľby správnym množstvom vody. Niektoré automatické pressovače majú zabudovanú aj parnú trysku so zásobníkom pre šľahanie mliečnej peny, iné modely majú tzv. cappuccino tower umožňujúci privádzať mlieko na šľahanie rovno z krabice. Drahšie automatické kávovary sa dokážu aj samé vyčistiť a odvápniť.
 
 
Výhody

+ rýchlosť a jednoduchosť
+ čerstvá káva z práve namletých zŕn
+ vámi zvolené individuálne nastavenie je možné uložiť do pamäti
 
 
Nevýhody
 
- vyššia nákupná cena
- káva v zásobníku podlieha pôsobeniu tepla prístroja
- pravidelné dôkladné čistenie (predovšetkým zásobník na mlieko a jeho trysky)
 
 
 

Pákový espressovač

Tu je všetko vo vašej réžii: od hrubosti namletej kávy cez jej množstvo a silu zhutnenia až po dobu sparenia kávy. Ak chcete tráviť svoj čas s kávou aktívne, pákový kávovar pre vás bude správne dobrodružstvo. Mnoho pákových espressovačov je navyše vybavených aj tryskou na mlieko.
 
 
Výhody
 
+ nízka obstarávacia cena
+ nízka cena za šálku kávy
+ kaviarenská kvalita pripravenej kávy
 
 
Nevýhody
 
- budete potrebovať kávu už namletú, prípadne mlynček k namletiu zŕn
- náročnejšia príprava nápoja
- náročnejšia údržba
 
 

 

7 rad pre výber espressovača

 
1. Na prípravu dokonalého espressa sa uvádzajú miery: 90-9-25. To znamená, že mletou kávou preteká voda o teplote 90 ° C (optimálne rozmedzie je 88-95 ° C) pod tlakom 9 barov po dobu 25 sekúnd. Domáce kávovary mávajú 15 barov, pretože nie sú schopné konštantne udržať 9 barov. Ich tlak postupne stúpa od nuly po 15 barov, a 9 barov teda dosahujú v priemere. Čo to teda pre výber znamená?
 

2. Neurobíte chybu, ak pri výbere espressovača budete trvať na tom, aby mal čerpadlo. Prístroj bez čerpadla využíva tlak pary k prehnaniu vriacej vody pomletou kávou. Tieto prístroje dosahujú tlak približne 3,5 baru, čo je málo. Výsledkom teda potom nie je espresso, ale akýsi nápoj zo sparenej kávy.


3. Príkon espressovača nemá vplyv na kvalitu nápoja. Ovplyvňuje len rýchlosť ohrevu vody. Rozhodujete sa teda, či ušetríte čas, alebo spotrebu elektriny.


4. Veľkosť prístroja ovplyvňuje veľkosť jeho zásobníka na vodu a tiež to, či má integrovaný mlynček a zásobník na kávu, prípadne i šľahač mlieka. Všeobecne platí, že najmenšie bývajú kapsľové espressovače, najväčšie naopak espressovače automatické.


5. Okrem obstarávacej ceny myslite tiež na náklady počas samotného popíjania. Kapsľový kávovar má nízku obstarávaciu cenu, každodenná spotreba niekoľkých kapsúl sa ale môže predražiť.


6. Skvelou funkciou niektorých espressovačov je predhrievanie šálok na ohrievacej ploche.


7. Prácu s pákovým kávovarom vám môžu zjednodušiť tzv. E.S.E. pody čiže kapsule z filtračného papiera s jednou dávkou kávy. Tie sa jednoducho vložia do páky a po použití sa vyhodia.

 
 

 

 

Kávovar na filtrovanú kávu

 
Kávovar na filtrovanú kávu si oproti espressovačom dáva načas. Mletú kávu pod bežným tlakom necháva pomaly prekvapkávať horúcou vodou. Vzniká tak väčšie množstvo kávy, ktorá nie je chuťovo tak výrazná ako espresso, zato však obsahuje viac kofeínu. Ak máte radi veľké hrnčeky povzbudzujúcej kávy, padnete si do oka.
 
Kávovary na filtrovanú kávu môžu byť:
 
 
 

Prekvapkávač

Za minimálnu námahu dostanete maximálne množstvo nápoja. Prekvapkávač horúcu vodu necháva pomaly kvapkať na mletú kávu vo filtri. Z toho potom vyteká hotová káva priamo do kanvice. Pri niektorých modeloch funguje táto kanvica ako termoska, takže prekvapkaná káva zostáva dlhšie horúca. Existujú tiež prekvapkávače, ktoré majú zabudovaný zásobník s mlynčekom na kávu. A malý, ale dôležitý detail - na prípravu filtrovanej kávy je vhodná menej pražená káva, ktorá nie je až tak horká.
 
 
Výhody

+ nízká obstarávacia cena
+ veľké množstvo pripravenej kávy
+ vyšší obsah kofeinu v jednej šálke kávy než u espressa
 
 
Nevýhody
 
- po každej príprave kávy je potrebný filter vymeniť alebo vymyť
- vyššia spotreba energie ako pri manuálnej príprave filtrovanej kávy
- oproti espresse menej výrazná chuť kávy
 
 
 

S výberom moka kanvice a french pressu Vám pomôže náš poradca.

 
 

4 tipy pro výber prekvapkávačov

 

1. Prekvapkávač vám môže uľahčiť život vďaka časovaču. Umožní nastaviť odložený štart až o 24 hodín, čo ráno oceníte.


2. Funkcia, ktorá zabráni nechcenému odkvapkávaniu z filtra po vytiahnutí kanvice, sa vám bude páčiť. Hľadajte ju pod označením "Anti-drip" alebo "Drip-stop".


3. Pretože filtrovaná káva chutí najlepšie z čerstvo namletej kávy, iste tiež oceníte modely prekvapkávačov s integrovaným mlynčekom.


4. Objem kanvice sa u týchto kávovarov pohybuje medzi 0,5 až 1,7 litra. Počítajte so spotrebou cca 60 g kávy na 1 liter.

 
 
 

Alternatívna príprava kávy:

 
 
 
 
 
 
 
 

Čajovary

 
Čajovary sú ideálnou voľbou pre čajových fajnšmekrov. Postrážia totiž teplotu vody aj dobu lúhovania s odzbrojujúcou presnosťou. Rad čajovarov môže byť použitý pre ohrev samotnej vody či na prípravu kávy.
 
Typy čajovarov:
 
• samovar
• čajovar + rýchlovarná kanvica
• čajovar + kávovar
 
 

Samovar

Samovar je tradičný ruský čajníky (používaný aj v Turecku) so zabudovaným vykurovacím zariadením. Dnes sa predávajú elektrickeé samovary moderného dizajnu, ktoré umožňujú prípravu väčšieho množstva čaju (až 3 litre). Navyše uchovajú čaj konštantne teplý podľa vami zvolenej teploty.
 
 
 

Čajovar a rýchlovarná kanvica v jednom

Vyzerá podobne ako rýchlovarná kanvica doplnená sitkom na čaj. Rôzne druhy čajov si žiadajú rôznu teplotu vody, preto vás čajník o teplote vody informuje na digitálnom displeji. Najčastejšie sa stretnete s 3 základnými teplotami, u drahších modelov si môžete sami ľubovoľne nastaviť teplotu. Okrem toho čajník tohto typu dokáže kanvicu zahrievať a udržiavať na požadovanej teplote.
 
Tip: Po vybratí filtra na čaj funguje ako bežná rýchlovarná kanvica.
 
 
 

Čajovar a kávovar v jednom

V prvom rade tu sú kapsľové prístroje, ktoré vám umožnia prípravu kávy alebo čaju podľa vašich momentálnych preferencií. Šikovný prístroj sám rozozná druh čaju podľa kapsule a tomu prispôsobí teplotu vody a dĺžku lúhovania. A kanvicu alebo filter nemusíte čistiť od čajových lístkov.
 
 
 

Tip pre výber čajovarov

Praktickou funkciou čajovarov je časovač, ktorý vám zaručí, že na vás ráno bude v kuchyni čakať hotový čaj rovno k popíjaniu. Okrem toho vám pomôže ustrážiť dobu lúhovania čaju.
 
 
 
 

Čistenie a údržba

 

Veľkým protivníkom kávovarov aj čajovarov je vodný kameň. Kanvicu prístroja stačí vypláchnuť roztokom kyseliny citrónovej alebo octom a vydrhnúť hubkou. Vnútorné časti sa čistia pomocou odvápňovača.

Väčšina kávovarov si frekvenciu odvápňovania stráži a upozorní vás. Ak to myslíte so svojím kávovarom vážne, mali by ste mu občas dopriať kompletné vyčistenie v profesionálnom servise.

 
 
Porovnať kávovary, espressá, čajníky