Ako vybrať kávovar?

V tomto radcovi som pre vás popísala všetko dôležité, čo potrebujete pre výber kávovaru, ktorý vám pripraví kávu ako z kaviarne.

V tomto radcovi som pre vás popísala všetko dôležité, čo potrebujete pre výber kávovaru, ktorý vám pripraví kávu ako z kaviarne.

Doba čítania 8 min.
Klára, redakcia Heureka.sk

Video nákupný rádca

Druhy kávovarov

Kapsulový kávovar

Stačí vložiť kapsulu a stlačiť tlačidlo Kávovar kapsulu z oboch strán prepichne a preženie ju horúcu vodu pod tlakom približne 15 barov.

Výhody a nevýhody

  • Jednoduchosť a rýchlosť prípravy

  • V kapsuliach vždy čerstvá káva vďaka vákuovému baleniu

  • Jednoduchá údržba kávovaru

  • Kompatibilita kapsúl

  • Nemožno pripravovať dve šálky kávy naraz

  • Často neekologické riešenie likvidácie

Automatický kávovar

Urobí všetko za vás. Kávu najprv zomelie a sparí ju pod tlakom podľa vašej voľby správnym množstvom vody. Niektoré automatické presovače majú zabudovanú aj parnú trysku so zásobníkom na našľahanie mliečnej peny.

Výhody a nevýhody

  • Rýchlosť a jednoduchosť prípravy nápoja

  • Čerstvá káva z práve namletých zŕn

  • Príprava dvoch šálok naraz

  • Vyššia cena

  • Je potrebné pravidelné dôkladné čistenie

Pákový kávovar

Tu je všetko vo vašej réžii: od hrubosti zomletej kávy cez jej množstvo a silu zhutnenia až po dobu naparovania.

Výhody a nevýhody

  • Nízka obstarávacia cena a cena za šálku

  • Kaviarenská kvalita pripravenej kávy

  • Väčšina modelov disponuje plochou pre nahrievanie šálok

  • Náročnejšia príprava nápoja

  • Náročnejšia údržba po každom použití

  • Budete potrebovať kávu už zomletú

Prekvapkávač kávy

Za minimálnu námahu dostanete maximálne množstvo nápoja. Prekvapkávač horúcu vodu necháva pomaly kvapkať na mletú kávu vo filtri.

Výhody a nevýhody

  • Nízka obstarávacia cena

  • Veľké množstvo pripravenej kávy

  • Vyšší obsah kofeínu v jednej šálke kávy než u espressa

  • Výmena filtrov po každej príprave

  • Vyššia spotreba energie

  • Menej výrazná chuť oproti espressu

Podľa čoho vyberať

Tlak (Bar)

Tlak potrebný na prípravu kvalitného espressa sa udáva v baroch. Pri príprave kávy je potrebný tlak minimálne 9 barov a je dôležité, aby bol kávovar schopný túto hodnotu tlaku počas narovania udržať. Niektoré kávovary potrebný tlak vytvoria len zo začiatku a počas prípravy klesá.

Väčšina výrobcov túto nedokonalosť kompenzuje vyšším tlakom kávovaru - ten spravidla činí 15 barov a viac.

Príkon

Príkon kávovaru nemá vplyv na kvalitu nápoja. Ovplyvňuje len rýchlosť ohrevu vody. Rozhodujete sa teda, či ušetríte čas, alebo spotrebu elektriny. Všeobecne platí, že vyšší príkon rovná sa väčší žrút elektriny. Pri kapsulovom prístroji sa pohybuje v rozpätí od 800 do 1800 wattov.

Automatické odvápňovanie a čistenie

Raz za čas je potrebné kávovar kompletne odvápniť a vyčistiť. Vďaka programom automatického čistenia a odvápňovania sa vaša spolupráca v tejto akcii zcvrkne na jednoduché stlačenie tlačidla. Kávovar vás navyše sám upozorní na potrebu vyčistenia.

Druhy kapsúl

Ponuku kapsúl si určite obhliadnite ešte pred kúpou kapsulového kávovaru. Jednotlivé značky sa zameriavajú na iný druh sortimentu. V širokej ponuke nájdete ochutené kávové kapsule, mliečne kávové nápoje, čaje, ale aj kakao pre deti. Pokiaľ si nie ste istí s výberom, prečítajte si nášho radcu Ako vybrať kávové kapsule.

Nescafé Dolce Gusto kapsule

Nespresso kapsule

Tchibo Cafissimo kapsule

Tassimo kapsule

Kávové kapsule

Alternatívna príprava kávy

Pre dobrú kávu nemusíte len do kaviarne a ani nie je potrebné kupovať si drahé kávovary. Pokiaľ sa o kávu zaujímate trochu viac ako obyčajný smrteľník a jej prípravu beriete ako každodenný rituál, vyskúšajte rôzne druhy alternatívnej prípravy filtrovanej kávy. Z čoho môžete vyberať?

1. Chemex

  • Je veľmi jednoduchým variantom prípravy filtrovanej kávy cez papierový filter umiestnený v hornej rozšírenej časti nádoby. + Ladná silueta nádoby pripomína sklenenú vázu v tvare presýpacích hodín.

Chemex bude taktiež krásnou ozdobou vašej domácnosti

2. Aeropress

Stále obľúbenejší produkt na poli alternatívnych metód prípravy kávy. Funguje na podobnom princípe ako french press. Káva sa filtruje ručným stláčaním piesta cez sitko alebo cez papierový filter. Veľkou výhodou aeropressu je jeho nízka váha a jednoduchá prenosnosť, môžete ho teda používať ako doma, tak aj v práci alebo na dovolenke.

Aeropress si zabaľte aj na cesty

3. Vacuum pot

Vacuum pot sú dve banky prepojené úzku trubičkou. V hornej banke čaká zomletá káva, v spodnej banke je voda, ktorá sa zospodu zahrieva kahancom. Vďaka princípu podtlaku a nezanedbateľnej úlohe filtra vzniká káva delikátnej chuti. A bez usadeniny.

Vacuum pot vám pripomenie hodiny chémie

4. Dripper

Je vlastne nadstavec s filtrom, ktorý sa postaví na hrnček, do ktorého si prajete dostať kávu. Jeho variantmi sú napr. sklenený V60 dripper (môže byť aj porcelánový alebo keramický), grinddripper (ručný mlynček a filter v jednom) alebo phin filter (pre prípravu vietnamskej kávy).

Dripper má mnoho podôb

5. Džezva

Pre milovníkov klasiky a orientu. Džezva je kovová nádobka kónického tvaru obvykle z medi s pocínovaným vnútrom, držadlo býva drevené alebo izolované kovové. Horný okraj džezvy je rozšírený, aby mohol zachytiť kávovú penu, s malým zobáčikom pre nalievanie kávy.

Klasika, ktorá vás zavedie do ďalekého orientu

Najčastejšie otázky pri výbere kávovaru

1. Stupeň praženia kávového zrna

Určitý stupeň praženia dáva káve jej nezameniteľnú a charakteristickú chuť, vôňu a farbu. Všeobecne prevládajú tri stupne – svetlé, stredné a tmavé.

2. Výkon pražiaceho stroja

To, ako vaša káva chutí, záleží ako na kvalite a výkonnosti pražiaceho stroja (prenosu tepelnej energie a rýchlosti samotnej pražičky), tak na spôsobe práce daného pražiča, vrátane jeho lásky do praženia vloženej.

Automatické kávovary zvládnu všetku prípravu kávy od zomletia kávových zrniek po vyčistenie a odvápnenie. Pokiaľ chcete vedieť viac, prečítajte si náš článok o automatických kávovaroch a ich schopnostiach.

Niektoré kávovary je možné pripojiť pomocou Bluetooth alebo WiFi k vášmu inteligentnému telefónu. Prostredníctvom aplikácie potom môžete kávovar jednoducho ovládať. Pripravovať nápoje, vytvárať si rad nápojov, ktoré chcete pripraviť na návštevu, spúšťať čistenie či odvápnenie.

100 % recyklovateľné sú iba hliníkové kapsule značky Nespresso. Tie môžete vytriediť do kontajnera na kovový odpad, alebo ich môžete odniesť do akejkoľvek predajne Nespresso. Väčšina kapsúl je vyrobená z kombinácie hliníka a plastu. V takom prípade musíte kapsulu rozobrať, vymyť a plastový obal vyhodiť do kontajnera na plast. Ak ste umelecká duša, môžete si z kapsuly vyrobiť aj najrôznejšie šperky a ozdoby. Prečítajte si náš článok 4 tipy, ako využiť kávové kapsule a nechajte sa inšpirovať.

Káva sa síce nemôže pokaziť, ale zlým skladovaním sa môže meniť jej chuť. Najlepšie je kávu skladovať vo vzduchotesnej nádobe. Okrem vzduchu by káva nemala prísť do styku ani so svetlom a vlhkosťou. Ideálne je teda kávu presypať z vrecka do vzduchotesnej nádoby, ideálne plechovej, a umiestniť ju do špajze alebo do kuchynskej skrinky.